Rodzaje przeprowadzonych badań:
Pomiar zmętnienia - wykrywa cząstki zawieszone w wodzie przez pomiar przepuszczalności światła i szybkości rozchodzenia, który zmienia się wraz ze wzrostem całkowitej ilości cząstek stałych (TSS). Im większy TSS, tym większy poziom zmętnienia.
Pomiar pH - charakteryzuje odczyn roztworu. Roztwory kwaśne mają pH < 7, zasadowe pH > 7, zaś obojętne pH = 7.
Pomiar zasolenia (przewodności) - dokonuje się poprzez zbadanie odwrotności oporu, jakim jest przewodność. Przewodność wody może odzwierciedlać poziom elektrolitów w niej obecnych.
Pomiar substancji stałych rozpuszczonych w wodzie - (TDS - Total Dissolved Solids) wskazuje, ile zostało rozpuszczonych substancji stałych w jednym litrze wody. Im wyższa wartość TDS, tym woda posiada więcej substancji i jest bardziej zanieczyszczona. Czujnik dokonuje pomiarów TDS w zakresie od 0 ppm do 1000 ppm).
Pomiar temperatury wody - odpowiednia temperatura wzmaga walory orzeźwiające, zwiększa zawartość rozpuszczonych w niej gazów. Ze względów higienicznych i gospodarczych pożądane są wody o możliwie stałej temperaturze 7-12°C.